שיתוף הפעולה בין ישראל לקפריסין מעלה הילוך ונותן גז. תרתי משמע
בין ישראל לקפריסין מפרידים בסך הכול 360 ק"מ. מבחינה גיאוגרפית מדובר במרחק זניח, אך מבחינה גיאופוליטית מדובר במרחק בין אירופה לאסיה.
קפריסין היא השער של אירופה לארץ ישראל לפחות אלף שנים, מאז הצלבנים הפכו את האי לנקודת הזינוק ממנו יצאו לכבוש את הארץ. לא מדובר רק בקרבה פיזית או בעוד מדינה ים תיכונית. לישראל וקפריסין יש מכנה משותף משמעותי נוסף – שתיהן היו שנים רבות תחת מנדט והשפעה בריטית ובשתיהן התחולל מאבק לאומי שהותיר את סוגיית הגבולות בלתי פתורה. לכן, רק טבעי ששיתוף הפעולה בין המדינות רחב ועמוק.
הרבה מאוד גז טבעי ואפילו נפט
בעשורים האחרונים התגלו מרבצים גדולים של גז טבעי בקרקעית הים הים התיכון. מרבית מאגרי הגז האלה מרוכזים במים הטריטוריאליים והכלכליים של יוון, קפריסין וישראל ולכן אזור החיץ הימי שבין המדינות כבר זכה לכינוי 'משולש' האנרגיה.
כפי שהזכרנו, לכל אחת מהמדינות האלו עתודות גדולות של גז טבעי בשטח הימי שלה – וזה מזמין שיתופי פעולה. במקרה של ישראל וקפריסין, עיקר הפוקוס מופנה למאגר כריש. שדה הגז הישראלי ממוקם בלב האזור הימי המפריד בין המדינות,כ-250 ק"מ מקפריסין.
הפיתוח של מאגר כריש החל רק בשנים האחרונות, כך שבשונה ממאגרי לוויתן ותמר שפותחו כבר בעשור הקודם, הפקת הגז מכריש שהחלה באוקטובר 2022 עוררה פחות התרגשות וקצת חלפה מתחת לרדאר הציבורי וחבל. כחלק ממתווה הגז נובל אנרג'י וחברת דלק שהחזיקו בזיכיון של המאגר מכרו אותו לחברת אנרג'יאן היוונית בריטית והיא זו שעומדת מאחורי הפיתוח שלו.
הבדיקות של אנרג'יאן מצאו כי המגאר מכיל 33.7 מיליארד מ"ק (BCM) של גז טבעי (כאשר האומדן הראשוני היה נמוך יותר ועמד על 25 מיליארד מ"ק). בנוסף, התגלה שהמאגר מכיל גם 13 מיליון חביות של קונדנסט, שבשונה מהגז הטבעי נמצא במצב נוזלי ונחשב חומר מוצא לתזקיקי נפט איכותיים.
השער האירופי לגז הישראלי
בשלב הראשון אנרג'יאן העמידה את האסדה ומשכה צינור הולכה באורך של 90.3 ק"מ לתחנת האיסוף בחוף דור. אך התוכניות להמשך, שכבר יצאו לדרך, הרבה יותר משמעותיות והן קשורות בטבורן בשיתוף הפעולה שישראל מקיימת עם קפריסין ולעובדה שקפריסין (ודאי אחרי התקררות היחסים עם טורקיה) חזרה לשמש כשער הזמין והקרוב ביותר של ישראל לאירופה.
בימים אלו מסיימות ישראל וקפריסין משא ומתן על משיכת צינור גז ממאגרי כריש ותנין אל קפריסין שתהפוך יעד ליצוא הגז הישראלי. כאשר ההערכה שבתקופת ההסכם, שנקבעה ל-10 שנים, תמכור אנרג'יאן לקפריסין כ-7 BCM גז, במהלך שצפוי להכניס למשק הישראלי 1.5 מיליארד ש"ח.
דוגמה נוספת לשיתוף הפעולה הישראלי קפריסאי בהקשר מאגר כריש, קשורה להפקת עתודות הקונדנסט (הנפט במאגר).
הפקת הנפט דרשה הבאה של ציוד קריטי מיוחד וההגעה של הציוד הזה התאפשרה דרך נמל לימסול. בזכות המהלך הזה, ההנחה היא שתוך חצי שנה, ניתן יהיה להפיק במאגר כריש בין 20,000 ל-25,000 חביות נפט ליום!