בית פרטי בכפר קפריסאי

רשות המיסים בישראל החלה לעקוב אחר עסקי ישראלים החיים בקפריסין

רשות המיסים בישראל פתחה במבצע נרחב שמטרתו לאתר נכסים, הכנסות וחברות בבעלות אזרחים ישראלים הגרים בקפריסין, בין אם הם כבר גרים בה ובין אם הם עברו אליה במהלך המלחמה. אזרחים אלה אשר מנהלים עסקים בקפריסין ועדיין שומרים על מעמד תושב בישראל, חייבים לדווח על הכנסתם וכפופים לחוקי המס בישראל אשר קובעים כי יש לשלם מס על כלל ההכנסות, בין אם הם הופקו בישראל או מחוצה לה.

בנוסף, גם חברה או עסק הרשומים בקפריסין ומנוהלים, הלכה למעשה, מהארץ, חייבים בדיווח מס מלא וכן מי שמחזיק במספר נכסים מניבים, אשר מרוויח ומשתכר מעלויות ההשכרה או המכירה של אותם נכסים. 

פעילות מעקב זו נעשית מתוך הצורך וההכרח של מדינת ישראל להתמודד עם גירעון ההכנסות המעמיק, עקב המלחמה, והיא חלק מהקמפיין של ראש הרשות, שי אהרונוביץ', נגד העלמות מס וכלכלה שחורה. חקירת רשות המיסים כוללת איסוף וניתוח מידע בנוגע לדפוסי הנסיעות של אנשי עסקים שונים בין שתי המדינות, בחינה ומעקב אחר חברות offshore בקפריסין (חברות אשר התאגדו באופן מכוון במדינה הידועה בשיעורי המס הנמוך בה) והשגת מידע נוסף שיכול לקשור בין גופים ישראליים לבין חברות קפריסאיות, באמצעות שיתוף פעולה עם רשויות עולמיות אחרות אשר חושפות ומשתפות מידע ביניהן.

כתוצאה מהמעקב, פנו הרשויות לישראלים רבים בדרישה למילוי הצהרה על נכסיהם והכנסותיהם, ועורכי דין המתמחים בתחום אף העידו כי כבר פנו אליהם להגיב לדרישות אלו. 

ההתמקדות דווקא בעסקים הנמצאים בקפריסין נובעת מהעובדה ומהטרנד העכשווי על פיו ישראלים רבים עוברים לגור באי, משקיעים בנדל"ן ומקימים עסקים. מגמה זו הלכה וגדלה למימדים משמעותיים הודות לתקופת הקורונה, המאבק ברפורמה המשפטית וכעת גם בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". קפריסין נחשבת, בעיני ישראלים, כיעד אטרקטיבי מסיבות רבות, לרבות מדיניות המיסוי הנהוגה בה, שזיכתה אותה בתואר "'אחד ממקלטי המס האחרונים בעולם". שיעור מס החברות בקפריסין הינו נמוך ועומד על 12.5% ויכול להיות אף נמוך מכך כתלות בגורמים שונים. בנוסף, נהנים הישראלים מהטבות מס נוספות המיועדות לתושבים זרים במיוחד בתחומים כמו פינטק, השקעות, נדל"ן ומסחר במטבעות חוץ, מפטור על משיכת דיבידנד, קירבה גיאוגרפית המקלה על השקעות נדל"ן ומחירי נדל"ן נמוכים יחסית. על פי ההערכות, ישנם בין 10,000 ל-20,000 ישראלים המתגוררים בקפריסין, ועוד רבים נוספים אשר עוסקים בפעילות עסקית בתחומה. 

קפריסין חתומה על כ-65 אמנות מס בינלאומיות המאפשרות שיעורי ניכוי מס מופחתים, בעיקר בכל הנוגע לדיבידנדים, ריביות, תמלוגים ופנסיות מחו"ל. ישראל אינה חתומה עדיין על אמנה למניעת כפל מס עם קפריסין, למרות שמתקיימים דיונים בין שתי המדינות וישנן כוונות טובות להגיע להסכמים. בהיעדר הסדר שכזה, נשארת רשות המיסים בחוסר ודאות וללא מידע מלא לגבי ההכנסות והנכסים של אזרחים ישראלים, וקפריסין עלולה להיחשב כמקלט מס לא לגיטימי.

    לשכת המסחר ישראל קפריסין

    הצטרפו לחברי הלשכה ותוכלו ליהנות ממגוון שירותים:

    • איתור וזיהוי הזדמנויות עסקיות בקפריסין

    • מידע על חברות

    • יצירת קשרי מסחר

    X