תכירו את המודל הקפריסאי: איך חוסכים באנרגיה ומתמודדים עם יוקר המחיה?
מאז משבר הקורונה וביתר שאת מאז השבעה באוקטובר, כולם מדברים על יוקר המחייה. האינפלציה מרימה ראש וחלק ניכר ממשקי הבית בישראל פשוט לא גומרים את החודש. ישראל אמנם נמצאת במצב מלחמה, אך מיתון, אינפלציה ויוקר המחיה שהם גוררים אינם ייחודיים לישראל. למעשה, רוב העולם המערבי סובל היום מבעיה של יוקר המחיה. על רקע זה מעניין לראות כיצד מתמודדת עם יוקר המחיה המדינה האירופית הכי קרובה לישראל – קפריסין.
קפריסין סימנה את תחום האנרגיה והחשמל
המרחק בין תל אביב ללימסול כמעט זהה למרחק בין תל אביב לאילת, בערך 350 ק"מ. אך כשמסתכלים על האופן היצירתי בו מנסה הממשלה הקפריסאית להתמודד עם יוקר המחיה ולצמצם פערים סוציו אקונומיים, מבינים כי חרף האופי הים תיכוני ונקודות השקה נוספות בין המדינות, יש לנו מה לקחת מהאי הצנוע ממערב.
כמו מדינות רבות במערב גם קפריסין נקלעה לסחרור בתקופת הקורונה ויצאה ממנה עם בעיה גוברת של יוקר המחייה. ממשלת קפריסין החליטה שאחד הדרכים להתמודד עם יוקר המחיה יהיה התמקדות בתחום האנרגיה. כמו במקומות אחרים גם בקפריסין נרשמו עליות במחירי החשמל. עליית מחירי החשמל השפיעה על יוקר המחיה באי באופן ישיר – התייקרות מחירי החשמל; והן באופן עקיף (התייקרות החשמל מייקרת את תקורות הייצור והתוצאה – עליית מחירים).
חשוב לציין שבשנים האחרונות, בעקבות גילוי שדות הגז בים התיכון, קפריסין מקדמת גם תוכניות לעצמאות אנרגטית שצפויה להתבטא בהורדת מחירי החשמל. אך המשבר הנוכחי הניע את הממשלה בניקוסיה לפעולה מיידית יותר.
סובסידיות ותשתיות
ברביעי לנובמבר נכנס לתוקף צו מיוחד של הממשלה הקפריסאית. במסגרת הוראת השעה משפחות מעוטות יכולת יהנו מסובסידיה של 100% במחירי החשמל. מההטבה המשמעותית צפויים ליהנות 22,200 משקי בית פנסיונרים מעוטי יכולת ועוד 10,700 משפחות חד הוריות שיהנו גם מהנחות והטבות נוספות. בנוסף, גם עסקים מסוימים ייהנו מסובסידיה על חשמל.
נכון להיות תוקף הוראת השעה יפוג רק בתום שנת 2025 ואז היא תבחן מחדש. עלות המהלך מוערכת ב-25 מיליון יורו. הממשלה הקפריסאית, החותרת לעצמאות אנרגטית מעוניינת גם להפחית את הפליטות הפחמניות, לא הסתפקה רק בסובסידיות למעוטי יכולת, אלא גם הקצתה סכום של 15 מיליון יורו להקמת תשתיות של פאנלים סולאריים להתמרת אנרגיית השמש לחשמל.
גם במקרה של הפאנלים האלה, החשיבה היתה סוציאלית. הפאנלים אמורים להיות מותקנים בבתים של משפחות מרובות ילדים (שניתן להתקין בהם פאנלים סולאריים) ללא עלות. כאשר הצפי הוא שבסופו של יום כ-3,000 משפחות קפריסאיות יהנו מהתשתית הזו ומההטבה העצומה שהיא טומנת בחובה.