אוטוסטרדת האנרגיה שמחברת בין יוון, קפריסין וישראל: Great Sea Interconnector
מתחת לרדאר, ממש מתחת לאף, מתבצע בימים אלו פרויקט בינלאומי הנדסי, בשם Great Sea Interconnector שצפוי להיכנס לספר השיאים של גינס ולסייע לחוסן האנרגטי של ישראל. בימים כתיקונם מיזם מסדר גודל כזה היה מככב במהדורות החדשות של ישראל, אך הסיטואציה הביטחונית מדינית של ישראל דחקה את הידיעה הזו לשוליים – וחבל, כי מדובר בחדשות מצוינות.
חיבור ישיר לרשת החשמל של אירופה
אחת ההצלחות הגדולות של האיחוד האירופי, היתה חיבור רשתות החשמל של כל מדינות היבשת. באמצעות המהלך הזה יכולות מדינות אירופה לנהל טוב יותר עודפים וביקושים בשוק האנרגיה וכמובן לגבות מדינה חברה באיחוד במקרה של אסון טבע או מלחמה.
תופעות ההתחממות הגלובלית והמלחמה באוקראינה, הפכו את מה שנשמע בשעתו כעניין דמיוני, כתרחיש שהוא לחלוטין אפשרי ומערכת ה-Interconnector שמחברת בין כל מדינות אירופה, בהחלט מוסיפה הרבה שקט למדינות החברות באיחוד. זה המקום לציין שהמהלך הסופי של חיבור כל מדינות היבשת יצא לדרך רק בשנת 2023 ולא במקרה המדינה האחרונה שחוברה לרשת החשמל האירופית הייתה קפריסין.
מדינת האי שקרובה יותר למדינות כמו טורקיה, סוריה וישראל שאינן חברות באיחוד האירופי ומרוחקת כמעט 1000 ק"מ מיוון היבשתית – החיבור של קפריסין לרשת האירופית מהווה אתגר טכנולוגי ולוגיסטי. אך מרגע שהוא יצא לפועל, נפתחה הדרך לאפשרות חדשה ומרגשת גם מבחינת ישראל – חיבור רשת החשמל של ישראל, באופן ישיר, לרשת החשמל האירופית.
קו המתח הגבוה התת ימי הכי עמוק והכי ארוך בעולם
עבור מדינה כמו ישראל, שמסיבות מובנות, מבודדת ממרבית שכנותיה ולא מקושרת אל רשת החשמל שלהן, חיבור ישיר לרשת החשמל האירופית, הוא בבחינת מהלך אסטרטגי.
היחסים הטובים בין ישראל לקפריסין ושיתוף פעולה שישראל, קפריסין ויוון, מנהלות בעשור האחרון סביב הפקת עתודות הגז והנפט במזרח הים התיכון, היוו זרז לחיבור רשתות החשמל של 3 המדינות – כפרויקט צד של פרויקט האיחוד האירופי.
עובדה זו, בצירוף העובדה שבעוד פרויקט חיבור רשתות החשמל בין מדינות האיחוד האירופי, היה בעיקרו פרויקט יבשתי הרי שה-Great Sea Interconnector, כמו שמרמז שמו, הוא פרויקט ימי שמחבר בין איים ויבשות שכנות. האספקט הימי הפך את הפרויקט להרבה יותר מסובך.
בימים אלו בהם נשלמת הפריסה של קו המתח הגבוה הימי בין כרתים לקפריסין, אפשר להתחיל להבין את קנה המידה של המיזם שכבר שבר כמה שיאים עולמיים וביניהם קו המתח הגבוה העמוק בעולם (ולאורך חלק מהמסלול הקו משוקע בעומק של 3,000 מטרים) וכאשר הוא יגיע לסיומו ויחבר בין רשת החשמל של יוון לישראל הוא גם צפוי להיות קו המתח הגבוה הימי הארוך בעולם המשתרע לאורך של, לא פחות, מ- 1,208 קילומטר!